top of page

3D BASKI NEDİR VE NASIL KULLANILIR

3D Baskı hangi alanda kullanılır?

- Ürün geliştirme: Ar-ge aşamasında olduğunuz bir ürünün 3D baskısını alabilirsiniz.

- Mimari ve İnşaat Uygulamaları: Yeni bir projenin maketini uygun fiyata ve hızlıca üretmek için kullanılır.

- Yedek Parça: Bozulan, kırılan veya kaybolan bir parçanın yerine hızlıca yenisini yaptırmak için kullanılır. 

Medikal Uygulamalar: Protez, plastik alçı, ayak tabanlığı gibi uygulamalar için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 

- Dişçilik: Kişiye özel ağızlık gibi ürünler için sıkça kullanılmaktadır.

- Kişiye Özel Ürünler: Kişiye özel obje, oyuncak, parça, takı, aksesuar, hediyelik eşya gibi ürünler yapmak için kullanılır.

- Kuyumculuk: SLA makinaları bu sektörün vazgeçilmezi olmuştur. Reçine malzeme, döküm aşamasında mum yerine kullanılmaktadır.

- Kalıp Alma: Kalıp çıkarmak için 3D baskınızı master ürün olarak kullanabilirsiniz.

- Eğitim: Özellikle mühendislik veya endüstriyel tasarım alanlarında prototip almak için kullanılır.

3D yazıcılar ile hangi CAD programları uyumlu?

3 boyutlu yazıcılar, neredeyse bilinen bütün CAD (Computer Aided Design) programları ile uyumludur. Bu programlardan çizimlerinizi  .STL veya .OBJ formatında kaydetmeniz gerekmektedir. Aşağıda belirtilen CAD programlarını kullanarak tasarımınızı yaratıp 3 boyutlu baskı almanız mümkündür.

•Solidworks •Creo •Autodesk •Modo •AutoCad •LightWave •Rhino •Mathematica •3dsMax •Cinema4D •Maya 

•SketchUp •ZBrush •OpenSCAD •Blender •FreeCAD •Inventor •TinkerCad •Mudbox vb ...

Ancak her tasarlanan 3 boyutlu modelden baskı almanız mümkün olmayabilir. Tasarımınızın 3 boyutlu baskıya elverişli olması için dikkat edilmesi gereken duvar kalınlığı, detay seviyesi, ürünün boyutları gibi bazı unsurlar vardır. Bu konuda detaylı bilgi almak için bu makaleyi inceleyebilirsiniz. https://www.3dhubs.com/knowledge-base/key-design-considerations-3d-printing#process-specific-guidelines

Ürünün sadece görseli var ise 3D Baskı alınabilir mi? 

Fotoğraf gibi bir görselden direk baskı almak mümkün değildir. Ürettirmek istediğiniz ürünün sadece görseli bulunuyorsa öncelikle fotoğraftaki nesnenin 3 boyutlu modellemesi yapılması gerekmektedir. Bu durumda üretilecek ürünün ölçülerindeki hassasiyet derecesi çok önemlidir. Mekanik veya fonksiyonel özellikleri olan bir parça modelletmek istiyorsanız bu ürünün fotoğrafa bakarak doğru ölçülerle modellenmesi mümkün değildir. Tam ölçülerle 3D model çizilebilmesi için 2 boyutlu teknik çiziminin bulunması şarttır, aksi takdirde ürünün birebir ölçülerle baskısı alınamayacaktır.

 

Obje veya dekoratif ürün gibi teknik hassasiyetin çok yüksek olmadığı bir nesne ise fotoğraftan ve müşterinin vereceği detaya göre modellemesi yapılabilir. 3 boyutlu modelleme yapıldıktan sonra ise 3 boyutlu baskısı alınır. 

Ürün çoğaltma işlemi için 3D Baskı kullanılabilir mi?

İstediğiniz üretim sayısına ve ürünün detaylarına göre 3D Baskı veya Kalıp yöntemi ile ürününüzü çoğaltabiliriz. 3D baskı kullanılması gerekmesi durumunda tersine mühendislik ile elinizdeki numunenin 3 boyutlu taramasını veya çizimini yaparız ve 3D Model elde ederiz. 3D Model ortaya çıktıktan sonra ise 3 boyutlu baskısını alırız. Kalıp ile üretim olması gerekiyorsa ürününüzün kalıbını çıkararak istediğiniz adetlerde çoğaltma işlemi yapabiliriz. Kalıplı seri üretim hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için buraya tıklayın

Termin süreleri nedir ?

Modelinizin üretimine talebinizi aldığımız gün başlıyoruz. Üretim süremiz ise baskını almak istediğiniz modele ve baskı tercihlerinize göre değişkenlik göstermektedir. Ufak bir baskı birkaç saat sürerken daha büyük ve detay seviyesi yüksek olan baskılar birkaç gün sürebilmektedir. Ürününüzün işlemlerini bitirdiğimizde ise gün içinde kargoya verip en fazla 2 gün içerisinde adresinize ulaştırıyoruz.

3D Baskı fiyatları nasıl belirlenir ?

3D Baskınızın fiyatını 3 değişken belirlemektedir:

Baskı Süresi: Baskı süresi modelinizin boyutlarına ve detay seviyesine göre değişkenlik göstermektedir. Modeliniz büyüdükçe ve detay seviyesi arttıkça baskı süresi uzar ve maliyet artar.

Malzeme: Baskıda kullanılan malzeme miktarı ve malzemenin çeşidine göre fiyat değişmektedir. Baskı boyutları büyüdükçe daha çok malzeme gideceğinden fiyat artacaktır. Malzeme çeşitleri olarak da PLA ve ABS uygun maliyetli malzemeler olarak öne çıkarken CPE veya PC gibi malzemeler ise daha maliyetlidir.

Yüzey Kalitesi: Ürününüzde istediğiniz yüzey kalitesine göre baskı sonrası uygulamamız gereken işlemler değişkenlik göstermektedir. Zımpara, cila veya boyama gibi işlemler baskınızın görüntüsü güzelleştirmekle beraber maliyeti de yukarı çekmektedir.

3D Baskıda kullanılan malzemeler nedir ?

PLA, ABS, NYLON, CPE, TPU, PC filamentlerinden biriyle talebinize uygun 3D baskı yapılmaktadır. Bu ham maddelerin hepsi termoplastik maddelerdir. Malzemeler kimyasal karışımlarına göre farklılıklar gösterip sertlik, esneklik, dayanıklılık gibi özellikleriyle ayrışmaktadırlar. Şirketimiz FDM baskı tekniği ile 3 boyutlu baskılar üretmektedir.

3D Baskı boyutları nedir ?

Tek parça olarak maksimum baskı ölçümüz 400x400x400 mm'dir. Fakat tasarımınızı bu boyutlarla sınırlı tutmak zorunda değilsiniz. Tasarımınızın birkaç parça halinde baskısını alıp farklı yöntemlerle bu parçaları birleştiriyoruz. Daha sonra baskınızı zımpara ve cila işlemlerinden geçirerek tek parça haline getiriyoruz. Böylece baskı kapasitesinin birkaç katı büyüklüğünde ürünlerin 3 boyutlu baskısını almamız mümkün oluyor.

3 Boyutlu Model olmadan 3D Baskı alınabilir mi ?

3D Model olmadan 3D Baskı alınamaz. Üç boyutlu baskı için gerekli olan modelinizi birkaç farklı yöntemle temin edebilirsiniz. Ürettirmek istediğiniz ürün kişiye özel bir ürün olmaması durumunda hazır 3D model bulunduran internet sitelerinden birinden bu modelinizi bulmanız mümkün olabilir.  Aklınızda daha özel bir tasarım olması durumunda ise bize veya bir başka profesyonel tasarımcıya çiziminizi yaptırabilirsiniz. 

3D Baskı Teknolojileri

Fused Deposition Modeling (FDM)

Bu yöntemi kullanan cihazlar, plastik şerit halindeki malzemeyi bir yol boyunca eritilerek küçük bir delikten püskürtülmek suretiyle katmanlara böler. ABS, NYLON veya PLA gibi eriyen plastik malzemeler (termoplastikler) kullanılır. Fused Deposition Modeling yönteminin en büyük avantajı malzeme maliyetlerinin düşük olması ve farklı özelliklere sahip termoplastikler sunmasıdır.

Selective Laser Sintering (SLS)

Bu yöntemde toz haldeki malzeme boş bir haznede durmaktadır ve bir laser ışını sağlayıcı vasıtasıyla bu malzeme dondurularak katmanlar üretilir. Malzeme olarak poliamid kullanılır. Bu yöntemin avantajı yüksek mekanik dayanımı olan poliamid malzemesi ile üretim apabilmesidir.

Meterial Jetting (PolyJet)

SLA'da olduğu gibi bu yöntemde de fotopolimer reçine kullanılır. Reçine, birçok delik kullanılarak sıvı halde püskürtülür ve anında UV lambaları ile dondurularak katmanlar oluşturulur. Yüksek hassasiyetli üretim yapan ancak yüksek maliyetli bir yöntemdir. Bu teknoloji ile tam renkli ürün çıkarmak mümkündür.

Direct Metal Laser Sintering (DMLS)

Bu yöntemi kullanan cihazlar, toz halinde bulunan metal malzemenin lazer ışını ile katılaşmasını sağlar. Her yeni katmanda metal tozlar, lazer ile dondurularak ürün katman katman ortaya çıkar. Maliyetleri yüksektir ancak hassas metal parçalar üretilebilir. Daha çok endüstriyel sanayi üretimi için kullanılan bir yöntemdir.

Stereolithography (SLA)

Bu yöntem, dünyadaki ilk 3D printing teknolojisidir. Sıvı haldeki reçine boş bir haznede durmaktadır ve bir lazer ışını sağlayıcısı ile bu malzeme dondurularak katmanlar üretilir. Malzeme olarak fotopolimer kullanılır. Bu teknolojinin avantajı, yüksek hassasiyette ve yüzey kalitesi plastik enjeksiyon kalitesinde olan ürünler çıkarmasıdır.

Binder Jetting (ColorJet)

Toz halinde bulunan metal veya kumtaşının üzerine anında sertleştirme özelliğine sahip damlacıklar bırakılarak katmanlar halinde üretim yapılır. Kumtaşı tozu ile renkli maketler elde etmek mümkündür. Metal üretiminde ise DMLS ile üretilen ürünler kadar sağlam değildir.

bottom of page