3D TARAMA
Fiziksel üründen dijital dosyaya geçiş
3 Boyutlu Tarama Nedir?
3 Boyutlu Tarama, bilgisayar destekli verisi bulunmayan ürünlerin bilgisayar ortamına aktarılması işlemidir. Modern imalat teknolojisinde üretim ve bilgisayar destekli imalat yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle henüz tasarım aşamasında ürünler bilgisayar ortamında tasarlanırken analiz, sanal gerçeklik, simülasyon, kalıp tasarımı vb. gibi uygulamalarda bilgisayar destekli programlar ile yapılmaktadır. Bu durum ürünün 3 boyutlu CAD datasının oluşturma ihtiyacını zorunlu kılmaktadır. Sayısallaştırma sistemleri özellikle imalat sektöründe 3 boyutlu datası olmayan parçaların CAD datasını oluşturmak veya kalite kontrol amaçlı kullanılmaktadır.
3 Boyutlu Tarama Nasıl Çalışır?
3 Boyutlu tarama sistemleri bir ışık kaynağının parça üzerine yansıtılıp, kameraların bu yansıyan ışık ile birlikte çekilmiş fotoğrafları işlemesi sonucu milyonlarca noktayı sayısallaştırma işlemidir.
Elde edilen sayısal data nokta bulutu olarak isimlendirilir. Bu nokta bulutu data teknolojilerin yazılımlarına göre poligon data olarak verilebilir. Poligon data noktaların görselleştirildiği kabuk datadır.
Işık ve kamera kaynaklı tarama sistemleri parçaların dış yüzeylerini tarayabilmektedir. Ancak XRAY CT teknolojileri ile parçaların iç detayları da alınabilmektedir.
Genellikle kullanılan data formatları; STL, OBJ, PLY, WRL vb. formatlardır.
3 Boyutlu Tarama Uygulamaları
Tarama sistemleri özellikle tersine mühendislik ve kalite kontrol başta olmak üzere bir çok sektörde kullanılmaktadır. Bu teknolojinin, kullanılacağı alana göre avantajları farklılık göstermektedir. 3 boyutlu tarama teknolojisi farklı sektörlere farklı avantajlar sağlamaktadır. Aşağıda bu sektörlerden bazılarını görebilirsiniz;
-
Otomotiv ÜR-GE faaliyetleri
-
Dayanıklı tüketim mallarında rakip ürünlerin analizi
-
Savunma Sanayi için modernizasyon projeleri
-
Medikal sektöründe kişiye özel implant, ortez ve protez projeleri
-
Kültür miras için data arşivleme
-
Kalıpçılık için tersine mühendislik faaliyetleri
-
Tekstil sektöründe kişiye özel kıyafet tasarımı
-
Döküm parçaların talaşlı imalat aşamalarında stok olarak taranmış datanın kullanılması
3 Boyutlu Taramada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sayısallaştırma sistemleri konusu her geçen gün gelişmektedir. Kullandığımız akıllı telefonlar ile dahi tarama yapabilme imkanı veriyor.
-
Kullanılan teknolojinin yapılacak olan çalışmaya göre belirlenmesi gerekmektedir.
-
Hassasiyet yeterliliği açısından uygun, tekrarlama başarısı yüksek sistemler kullanılmalıdır.
-
İhtiyaca göre anlaşılabilir ve yüksek çözünürlüklü bir data verebilmelidir.
-
Ayrıca kullanılan sistemin kalibrasyonlarının yapılıyor olması elde edilen verinin güvenilirliği açısından çok önemlidir.